Antalet hemlösa i länet ökar

Antalet personer utan egen bostad har ökat i Sverige under de senaste åren. Fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund drabbas. I Värmland finns omkring 280 hemlösa. Det visar en omfattande kartläggning som Socialstyrelsen presenterar för regeringen idag.

Minst 17 800 personer var hemlösa under vecka 17 förra året då mätningen gjordes. Det är 2 000 till 3 000 fler än 1999 då den senaste kartläggningen gjordes.

Det finns hemlösa personer i 86 procent av landets kommuner och problemen är störst i Stockholm, Göteborg och Malmö.  Enligt socialstyrelsen fanns det under mätveckan 279 hemlösa i Värmland.

Tre fjärdedelar av de hemlösa i Sverige personerna är män. Den stora merparten är födda i Sverige, men personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade.

26 procent är födda utomlands, jämfört med 12 procent av befolkningen. Medelåldern bland de hemlösa är 41 år. Nästan var tredje är förälder till barn under 18 år.

Av de 17 800 hemlösa personerna befinner sig 3 600 i en akut situation. De sover ute eller bor tillfälligt på till exempel härbärgen, kvinnojourer eller campingplatser.

4 700 personer bor ofrivilligt hos familj och vänner eller har mycket korta andrahandskontrakt. Munkfors kommun tillhör de kommuner i landet där den situationen är vanligast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".