Landstinget får kritik för självmord

Socialstyrelsen riktar kritik mot landstinget i Värmland sedan en kvinna begått självmord trots upprepade kontakter med den psykiatriska vården.

Kvinnan hade under många år, ett flertal gånger, varit inlagd på psykiatrisk vårdavdelning på grund av depression, alkoholmissbruk och självmordsförsök. Förra sommaren ringde kvinnan till öppenvårdsmottagningen, och ville komma till ett behandlingshem - men sköterskan förklarade att det inte gick att ordna samma dag. Kvinnan ville då bli inlagd på en psykavdelning men hänvisades till jourmottagningen. Bakjouren där beslutade att ingen ytterligare åtgärd behövde göras under kvällen - och senare samma dygn begick kvinnan självmord. Socialstyrelsen har nu utrett händelsen och funnit en rad brister. Det saknas dokumentation i kvinnans patientjournal vilket har gjort att läkare inte kunnat göra riktiga bedömningar. Kvinnan nekades komma till jourmottagningen eftersom hon druckit alkohol - och socialstyrelsen ifrågasätter lämpligheten i att avvisa alkoholpåverkade patienter som söker hjälp. Socialstyrelsen anser också att landstinget bör utarbeta klara utskrivningsrutiner för patienter som vårdats för självmordsförsök, samt utreda hur en patient som själv ber att få återkomma till en psykavdelning för att få hjälp, kan få adekvat vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista