Kvinnor har svårare än män att få arbetsskada erkänd

Det är betydligt svårare för kvinnor att få en arbetsskada erkänd än vad det är för en man. Dessutom är det stora skillnader mellan länen.

Störst chans att få sin skada erkänd som arbetsskada hade man förra året i Värmlands län, här bifölls 54 procent av ansökningarna. I topp ligger också Hallands och Norrbottens län där cirka hälften av fallen godkändes. I Västerbotten gav Försäkringskassan däremot bara bifall till cirka var fjärde fall. Det visar Försäkringskassans statistik som analyserats av fackförbundet Sif. Sif konstaterar att närmare hälften av de män som fått sin arbetsskada prövad har fått den erkänd. Samtidigt får bara en tredjedel av kvinnorna sina arbetsskador erkända. I Värmland fick 62 procent av männen sina ärenden godkända som arbetsskada, medan 44 procent av kvinnorna fick ärendena godkända. Genomgången visar också att det de senaste fem åren blivit svårare att få en arbetsskada erkänd. 2001 var andelen erkända arbetsskador som prövats 58 procent. Förra året var motsvarande siffra 38 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".