Trots bråk finns mycket som förenar i världens religioner

Muslimernas protester mot de danska Muhammed-teckningarna fortsätter. Trots att det finns mycket som förenar i islams och kristendomens grundläggande värderingar är det oftast skillnaderna som betonas. Men med nyfikenhet kan bilden av islam förändras. Det säger Kjell Härenstam, professor i religionsvetenskap vid Karlstads universitet.

Självuppoffring, medmänsklighet och att önska samma för andra som för sig själv, är värden som lätt kan associeras med kristendomen. Men att detta också är finns i den muslimska värdegrunden är inte lika känt.

Medans buddhismen uppfattas som fredlig, trots att verkligheten inte alls sett ut så, präglas bilden av islam av våldshandlingar, som en minoritet av de 1,2 miljarder muslimer i världen står för.

Men även fundamentalistiska uppfattningar bör omfattas av dialog, det säger proffessorn och religionsforskaren Christina Grenholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".