Cykel på bil kan leda till böter

Att köra med cykeln hängande bak på bilen kan leda till böter. Enligt Jörgen Ingårda, trafikpolischef i Nyköping, bryter 90 procent av de som transporterar cyklar på cykelhållare mot lagen.
Det är inte cykelhållaren i sig som är olaglig, men om cykeln skymmer antingen bakljus eller registreringsskylt kan det faktisk bli tal om böter. En dold registreringsskylt kostar 400 kronor i böter. Skyms dessutom blinkers och bromsljus kan det bli ännu kostsammare, det skriver Södermanlands Nyheter. Dessvärre finns det enligt Jörgen Ingårda, inga bra lösningar på problemet, vilket gör lagen svår att följa. - Det här är tokigt. Lagen säger något som inte går att följa för vanligt folk. Det går inte att ge något råd som är bra, men det är ett vanligt fall och folk tror bara att det är att köra, säger han till tidningen. Ett sätt att köra lagligt kan dock vara att transportera cykeln på taket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista