Miss i larm om bussolycka

Räddningsarbetet vid bussolyckan på Riksväg 45 den nionde februari har nu utvärderats av Räddningstjänsten. Vid olyckan körde en dansk buss med 32 danska turister av vägen och tre personer skadades. I rapporten sägs att det mesta av räddningsarbetet fungerade bra - men det finns en del påpekanden.

Olyckan inträffade strax före klockan sju på kvällen den nionde februari och enligt ställföreträdande räddningschef Nils Weslien var det ren tur att bussen inte välte när den körde av vägen.

Första larmet till SOS tolkades som en singelolycka - och inte en större olycka - och det blev fel utlarmning i inledningsskedet.

Ambulanserna larmades ut en efter en och första ambulans på plats hade inte fullt utbildad personal på sjukvårdens nya ledningssystem men detta sköttes smidigt av att en av Karlstadbilarnas personal tog över den funktionen. Ambulansens SMS-system för att få in ledig personal fungerade perfekt. Efter 21 minuter var tre ambulanser bemannade. Någon polisinsatschef fanns inte och det dröjde, enligt Weslien, ”en bra stund” innan en polispatrull var på plats. När patrullen kom var arbetet på olycksplatsen nästan avslutat och polisen fick ta hand om att dirigera trafiken.

Om bussen hade vält är skillnaden mellan en bra och dålig insats hårfin, skriver Weslien i rapporten. Han påpekar också att det inte gick att nå den danska ambassaden på kvällstid för att berätta att danska turister skadats vid olyckan.