Värmländska kommunalråd kritiska till Perssons löneutspel

Nu har kommunerna ekonomisk möjlighet att höja kvinnolönerna, enligt statsminister Göran Persson. Men det håller inte de värmländska komunalråden med om.

Det är dags för landets kommuner och landsting att höja kvinnolönerna. Det sa statsminister Göran Persson i en intervju i Rapport i går kväll. Tack vare att regeringen sett till att förbättra den kommunala ekonomin, så finns inte längre några argument mot en höjning av kvinnolönerna, sa Persson. Men att höja löner på uppmaning av statsministern - ja det är lättare sagt än gjort visar en rundringning som Radio Värmland gjort.

Dom kommunalråd som vi fått kontakt med är i stort sett överens om att lönerörelsen är en sak mellan parterna på arbetsmarknaden, som statsministern inte ska lägga sig i. Socialdemokraten Hans Petter Jessen i Eda säger att det ekonomiska läget skiljer sig mellan kommunerna. Visst vill vi höja kvinnolönerna, men vi kan inte säger Jessen.

Moderaten Åke Thörnesjö i Kristinehamn betraktar Perssons utspel som rent valfläsk. Det vore bättre att han ägnade sig åt att rätta till dom problem som småföretagarna dras med, säger Thörnesjö och påpekar att just Kristinehamn ligger betydligt över lägstalönerna och att varje kommun - oavsett politiskt styre - strävar efter rättvisa löner.

Kommunalrådet i Sunne, Karl-Johan Adolfsson är centerpartist och han säger att kommunerna inte är vana vid politiska lönerörelser. Om Persson anser att statliga pengar till kommunerna ska gå till lönehöjningar, så får han väl tydligt markera att det är såna pengar, säger Adolfsson. Vi har en fri avtalsrörelse mellan arbetsgivare och fack, så detta är en fråga som statsministern inte ska lägga sig i, säger Karl Johan Adolfsson.

Centerns landstingsråd Eskil Johansson påpekar att landstinget nyss antagit ett lönepolitiskt dokument som ska utjämna vissa skevheter i lönesättningen. Han är starkt kritisk till att statsministern lägger sig i en kommande lönerörelse.