Vargstammen hotas av inavel

Den skandinaviska vargstammen hotas av skador genom inavel och nu behövs en ökad invandring för att vargstammen ska klara sig. Det visar en ny studie gjord vid Naturhistoriska riksmuseét i Stockholm.

Missbildningar i form av skelettskador är vanligare bland vargar i Sverige och Norge än på andra håll i Europa - och orsaken är troligen den kraftiga inaveln i den skandinaviska vargstammen. Det visar undersökningar av 166 vargskelett som finns bevarade på olika museer i Norden. Många av dessa vargar har sitt ursprung i Finland och Ryssland. Andra härrör från äldre, numera utrotade, populationer i Sverige medan 52 stycken har tillhört individer från den nuvarande svensk-norska stammen. En typ av medfödd defekt i ländryggen förekom med högre frekvens inom den sistnämnda gruppen jämfört med de finsk-ryska vargarna. Hos de äldre svenska vargarna kunde man inte upptäcka defekten alls. 1966 blev vargen fridlyst och då fanns det bara tio exemplar kvar i hela Skandinavien - och den stammen är idag utdöd. 1983 invandrade ett par från öster och 1991 kom ytterligare en hanne. Idag finns omkring 150 vargar ur denna stam i Sverige och Norge. Jannikke Räikkönen, som lett forskningsprojektet, säger till Dagens Nyheter att inaveln nu är så omfattande att stammen kommer att påverkas negativt på längre sikt. Hon säger att det nu behövs en invandring från öster om vargstammen ska klara sig och dessa vargar måste skyddas från tjuvjägare och trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".