Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftiga lönehöjningar för kommunalråd

Kommunalråden i Karlstad kan räkna med kraftigt höjda löner vid halvårsskiftet. Lönehöjningarna på arbetsmarknaden i stort ligger kring 4 procent, men i Karlstad får kommunalråden drygt 5 procent.
Sedan mars 1999 beslutar inte kommunalråden i Karlstad om sina egna löner. För att undvika uppslitande debatter om hur lönerna sätts och hur stora de ska vara beslutade fullmäktige att koppla kommunalrådens löner till statsrådens löner. Det betyder att ett kommunalråd i Karlstad ska ha 55 procent av vad en minister i Stockholm tjänar. Nu har statsrådsarvodesnämnden kommit fram till att en minister ska ha 5,1 procent mer i lön. För Anders Knape, moderat kommunalråd innebär detta att han får 2 200 kronor mer i lön lagom till semestern. Hans nya lön blir 48 100 kronor. I det ingår ett fast arvode på 3 000 kronor för att han är kommunstyrelsens ordförande. Det andra kommunalrådet som arbetar heltid, socialdemokraten Lena Melesjö Wihndal får också 2 200 kronor mer. Hennes nya månadslön uppgår om nån vecka till 45 100 kronor. Karlstadspartiets Jörgen Lenz, centerns Henrik Lander, folkpartisten Henrik Lindblom och kristdemokraten Fredrik Möller arbetar bara 50% och får hälften av den summan. 22 550 villket är en hygglig halvtidslön. Kommunalrådens löner höjs alltså med 5,1 procent. Enligt SCB, statistiska centralbyrån, så ligger löneökningstakten på arbetsmarkanden i stort kring 4 procent så de lokala politikerna i Karlstad lär vara nöjda med det utfallet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".