Ny vårdmetod på akuten

Väntetiderna och köerna på akuten i Karlstad ska bli kortare. Nu i veckan har en nytt arbetsssätt för att möta patienter tagits i bruk.

I det lilla rummet intill väntrummet finns sjuksköterskan Virginia Brown.Henne får patienterna träffa i ett tidigt skede. Med det nya systemet bedömer hon patienternas tillstånd på en skala. Från 1 till 5.Triage kommer från franskan å betyder sortera eller prioritera. Det är och har alltid varit akutens uppgift och är inget nytt. Det nya är att bedömningarna nu har satts på pränt och att alla gör likadant säger Maj-Britt Andersson. 42 000 patienter besöker årligen akuten på centralsjukhuset i Karlstad. Under de senaste åren har siffran ökat stadigt. Ett mål med triagemetoden, är att antalet besökare ska minska. Med det nya systemet sollas många patienter - som inte är akut sjuka ut - för många har inget på akuten att göra enligt Virginia Brown. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".