Fyra års fängelse för spritsmuggling

Idag kom domarna vid Arvika Tingsrätt för de personer som var inblandade i den stora smuggelhärvan av sprit som uppdagades i mitten av mars. Det var tullen som efter en tids spaning slog till mot en industrilokal i Årjäng.
Fem personer stod inför rätta i samband med insmugglingen och förvaringen av 25.000 liter 96 procentig sprit. För tre av dem blev det fängelsestraff, en norsk medborgare frikändes och en årjängskvinna dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst på 100 timmar. Om fängelse skulle ha valts skulle rätten i så fall ha dömt henne till tre månaders fängelse. Kvinnan dömdes för olovlig befattning med smuggelgods och olovlig försäljning av alkoholdrycker. Längst straff fick en spansk medborgare. Han dömdes mot sitt nekande till fängelse i fyra år och utvisning ur landet och får inte komma tillbaka till Sverige förrän år 2012. Eftersom falska frakthandlingar har använts och att spriten förpackats tillsammans med dricksglas som skulle dölja spriten drar tingsrätten slutsatsen att det handlar om organiserad smugglingsverksamhet. Detta styrks också av att mannen haft telefonkontakter med en annan spansk medborgare som tullen i Helsingborg grep med liknande last förra året. En Årjängsbo dömdes till fängelse i sex månader för olovlig befattning med smuggelgods. Han har erkänt att han lotsat lastbilen från Nyängen till lagerlokalen i Årjäng Mannen som ägde lagerlokalen har erkänt att han förvarat lastpallar i sin verkstad och att han fått betalt för detta. Han dömdes också till 6 månaders fängelse för försök till grov olovlig befattning med smuggelgods.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".