Många tonårsflickor uppger att de är rädda för våldtäkter

Nästan alla Värmländksa tonårsflickor som gått in på internetsajten Lunastorm och svarat på en enkät där, har uppgett att de är rädda för att bli våldtagna när de är ute på stan om kvällarna.

Det är försäkringsbolaget If som tillsammans med ungdomssajten Lunarstorm har gjort en enkätundersökning, som drygt 2000 tonåringar mellan 15 och 18 år från hela Sverige, har deltagit i. Resultaten är dock inte representativa.

Siffrorna för Värmland visar att åtta av tio, 83 procent, av alla värmländska tonårsflickor som svarat är rädda för att bli våldtagna på kvällar och nätter. Störst är rädslan för våldtäkt bland flickor i Uppsala, Örebro och Stockholm.

Många flickor och pojkar är också oroliga för att bli misshandlade. 59 procent av alla pojkar och flickor som svarat känner någon som blivit misshandlad. Bland pojkar är hotet om misshandel värst i Östergötland, Blekinge och Kronoberg.

Attitydundersökningen visar också att tonåringar är positivt inställda till polisen. Hälften av de tillfrågade anser att fler poliser är ett effektivt sätt att öka tryggheten på kvällar och nätter.

När det gäller frivilliginsatser med nattvandring tycker nästan 5 av 10 flickor och 4 av 10 pojkar att det ökar tryggheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista