Allt mer trafik på redan hårt belastade 61:an

Trafiken över gränsen på Riksväg 61 vid Eda fördubblas inom den närmaste femårsperioden. Det visar en analys som Vägverket gjort. Redan idag är 61:an underdimensionerad med tanke på trafikflödet - 5.300 fordon per dygn.

Det är inte bara handelsutbyggnaden i Eda och Charlottenberg som svarar för den framtida trafikökningen. Analysen bedömer att ungefär 7000 fordon ska passera Åmotfors år 2010. Det betyder att man räknar med att 3000 fordon kommer att köra till eller från Charlottenberg. 61:an är alltså i behov av upprustning och i Vägverkets analys påpekas särskilt att cykel- och gångtrafikanter bara har 61:an att tillgå om de ska förflytta sig till fritidsanläggningarna väster om Nolbykorset vid Eda kyrka. Med en ökande trafik ökar också olycksriskerna för dessa oskyddade trafikanter - inte minst därför att vägen är smal. Trafikökningen är mycket stark när det gäller den tunga trafiken. På bara fem år har antalet lastbilar som passerar gränsen ökat med 45 procent. Detta innebär problem även för tullen. Vid tullstationen finns nämligen inte tillräckligt med uppställningsplatser för att separera lastbilar med farligt gods från annan tung trafik. Att Riksväg 61 behöver rustas upp framgår med önskvärd tydlighet i Vägverkets analys - när det blir av är en annan fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista