Kännbara fängelsestraff yrkas för guldkupper

Ett och ett halvt års fängelse för var och en av de åtalade i rättegången om guldkupperna i Töcksfors. Det blev åklagarens yrkande när rättegången i Värmlands Tingsrätt avslutades i eftermiddags efter tre dagars förhandling.

Två av de åtalade har erkänt inblandning i den andra kuppen mot guldbutiken i Töcksfors. Men det mesta som åklagare Stefan Wessberg har påstått under de tre rättegångsdagarna har de åtalade, ibland leende, viftat undan med mer eller mindre vidlyftiga förklaringar. Bland annat har de hänvisat till personer, som de inte vill namnge och en oidentifierad göteborgare spelar en central roll. Men de åtalade har lämnat en rad elektroniska spår efter sig, som t.ex mobilsamtal och bankomatuttag och polisen har därmed kunnat kartlägga hur de rest över landet de aktuella dagarna. Bara en del av stöldgodset från de båda kupperna har återfunnits. Den yngste av de åtalade - en 18-åring som inte straffats tidigare - bör inte dömas till fängelse, ansåg advokat Svante Lindeberg, som menade att ett fängelsestraff vore förödande för 18-åringens framtid. 18-åringen släpptes ur häktet efter två månader, efter att han erkänt att han var med vid den andra kuppen i Töcksfors och beskrivit hur den gick till. I övrigt upprepade försvararna de åtalades inställningar var för sig, men Värmlands Tingsrätt beslöt att de tre ska vara kvar i häktet tills domen meddelas den 29 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista