Inga disciplinstraff för ansvariga efter flickmord

Inga allvarligare fel begicks av psykiatrin i Arvika i samband med mordet på femåriga Sabina i september 2003.

Efter en Lex Maria-anmälan begärde Socialstyrelsen att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd skulle disciplinstraffa fem befattningshavare inom den värmländska psykiatrin.

Den enda kritik som ansvarsnämnden har mot psykiatrin i samband med mordet på femåriga Sabina gäller överläkaren i Arvika.

Han kritiseras för att inte ha gjort dokumentationen i patientens journal tillräckligt väl och för att han inte sammanställt den 23-årige patientens signaler om okontrollerbara röster och impulser, som 23-åringen hade haft veckorna före mordet.

Men överläkaren kritiseras inte för att han lät bli att besluta om tvångsvård av patienten. 23-åringen vårdades frivilligt på psykavdelningen i Arvika. Därför anser ansvarsnämnden att det inte var fel av läkaren på avdelningen att patienten fick lämna avdelningen utan stöd av personal. Detta strider inte mot vetenskap och beprövad erfarenhet. Dessutom hade patienten inte visat några våldstendenser under den tid som läkaren varit ansvarig, säger nämnden.

Den tillförordnade länsverksamhetschefen slipper också kritik. Ansvarsnämnden anser att han gjort vad han kunnat i en besvärlig situation och stryker under att landstingsledningen redan i februari 2003 uppmärksammades på att läget var kritiskt när det gäller antalet vårdplatser. Det blir alltså inga disciplinstraff för dom fem befattningshavarna inom psykiatrin, efter mordet på Sabina för snart tre år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista