Försäkringsbolag stämmer efter hotellbrand

Hotellbranden i centrala Karlstad 2002 får nu ett rättsligt efterspel. Det blev skador för mångmiljonbelopp då Hotell Drott eldhärjades. Länsförsäkringar stämmer nu två företag för att de, enligt försäkringsbolaget, genom vårdslöshet orsakat branden.

Det var på morgonen 2 september 2002 som två arbetare skulle börja sitt arbete med att ta bort färg på taket. För att göra detta användes en dieseldriven högtryckstvätt. En tvätt som började att brinna, och eftersom den stod placerad nära ett friskluftsintag sögs lågorna in där och antände damm och annat brännbart material. Skadorna blev omfattande. Bland annat fick hela vindsvåningen rivas och byggas upp på nytt. Notan för fastighetsbolagets försäkringsbolag, Länsförsäkringar, landade på i runda slängar 20 miljoner kronor. Nu väljer Länsförsäkringar att kräva tillbaka det mesta av sanerings- och renoveringskostnaderna av de företag som hade ansvaret för takrenoveringen. Länsförsäkringar hävdar att T3L, fd ÅJ Måleri och Färg, är ansvariga för branden på grund av den vårdslöshet som underentreprenören Miljöspectras två anställda visade. Länsförsäkringar vill därför ha drygt 19 miljoner kronor i ersättning. Tingsrätten i Karlstad har avsatt tre heldagar för detta mål och det den ska avgöra är om det handlat om vårdslöshet eller om det fanns ett fel på högtryckstvätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".