Årjängs kommun sämst i landet på webben

Bara var sjätte svenska kommun skriver på sin hemsida vilka politiska partier som styr kommunen. Haninge kommun har den bästa webbplatsen i landet. Den sämsta har Årjäng, enligt en rapport från fackförbundet SKTF.
SKTF har låtit IT-företaget Municel granska samtliga 289 kommuners hemsidor. Företaget har bland annat tittat på hur utförlig informationen på sidorna är och om de ger möjlighet för medborgarna att tycka till i olika politiska frågor. Resultatet visar att kommunerna är dåliga på att informera på nätet. På bara 16 procent av webbplatserna går det att i klartext utläsa vilka partier som styr kommunen. Nästan två tredjedelar av sidorna presenterar inte de folkvalda i kommunen. Oftast ges inte heller några möjligheter att påverka de politiska besluten via Internet. Knappt en femtedel av kommunerna har ett diskussionsforum på sin webbplats. Bara en fjärdedel erbjuder uttryckligen en möjlighet för medborgarna att lämna förslag och synpunkter via nätet. Sämst i landet på e-demokrati är enligt rapporten alltså Årjängs kommun, som bara uppfyller 5 procent av de 26 kriterier som SKTF anser att en kommunhemsida ska uppfylla. Vingåker och Borgholm är inte mycket bättre, de uppfyller 10 procent. De mest e-demokratiska kommunerna är Haninge med 76 procent och därefter Sundbyberg, Sigtuna, Nacka, Lidköping och Härryda med vardera 67 procent. "Har man tur bor man i en kommun som erbjuder goda möjligheter till demokratisk påverkan. Har man otur - och bor i en annan kommun - saknas de möjligheterna", skriver SKTF i en kommentar till rapporten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista