Angripande rovdjur ska få skjutas även utanför hägn

Socialdemokraterna vill ändra jaktförordningen så att tamdjursägare får rätt att skjuta rovdjur även utanför tamdjurens inhägnad. Men något regeringsförslag blir det inte.

På fredagen presenterade partiet ett nytt jakt- och viltvårdsprogram inför valet.

En övergripande målsättning för socialdemokraterna är att intresset för jakt ska spridas och att det inte bara är markägarna som kan jaga. Därför bör den statliga marken i första hand upplåtas till jägare som inte har egen jaktmark.

En mycket omdiskuterad fråga har varit rovdjurspolitiken i allmänhet och vargpolitiken i synnerhet. Så sent som i mars ändrades jaktförordningen så att tamdjursägare får skjuta rovdjur som hotar tamdjur- förutsatt att vargen eller björnen befinner sig inom inhägnat område.

Socialdemokraterna vill nu ändra paragrafen så att även tamdjur utanför hägn får skyddas vid rovdjursangrepp.

-Ytterst handlar det naturligtvis om att få använda vapen, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, samtidigt som hon understryker att förslaget kommer från det socialdemokratiska partiet. Något regeringsförslag i denna riktning kommer inte, eftersom vare sig miljöpartiet eller vänsterpartiet stöder förslaget.

Ett annat förslag är att länsstyrelsen får ge bidrag till rovdjursstängsel även till tamdjursägare som inte bedriver näringsverksamhet, vilket är kravet i dag. Ersättningen för tamdjur som rivits av rovdjur ska bli mer flexibel och för hundar ska den inte ges utifrån schablonbelopp utan prövas från fall till fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".