Svårt att nå sjukvården via telefon i Värmland

I Värmland är det svårast i hela landet att komma fram på telefon till vårdcentralerna.

För första gången presenterades idag en kvalitetsjämförelse av sjukvården i hela landet.

Det är Sveriges Kommuner och Landsting som gjort rapporter tillsammans med Socialstyrelsen.

I fortsättningen ska jämförande rapporter ges ut med jämna mellanrum.

Det är en omfattande rapport med ett 50-tal kontrollpunkter som jämför vården i landets landsting. Det visar sig bland annat att kostnader och kvalité inte nödvändigtvis hänger ihop.

Den dyraste vården ger inte alltid det bästa resultatet. Och omvänt finns inget som tyder på att låga vårdkostnader ger sämre resultat.

När det gäller vården i Värmland så är det små skillnader jämfört med riksgenomsnittet. Men att ta sig fram på telefon till vårdcentralerna verkar vara svårt. Värmländska vårdcentraler är sämst i landet på att svara i telefon.

Däremot är patienterna ganska nöjda med sjukhusvården - strokepatienterna anser t.ex att vården och rehabiliteringen är så bra att Värmland hamnar bland dom allra bästa.

Tillgängligheten är också bra i Värmland - få patienter behöver vänta längre än nittio dagar på vård och det placerar Värmland på fjärde bästa plats bland landstingen i landet.

Och när det gäller kostnaderna så ligger landstinget i Värmland nära riksgenomsnittet med 14879 kronor per invånare. När det gäller den omdiskuterade pykiatriska verksamheten så visar det sig att alla utom tre landsting landet lägger ner mer pengar på psykiatrin än vad landstinget i Värmland gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".