Kritik mot vård av äldre man

Socialstyrelsen riktar kritik mot Närsjukvårdsavdelningen Näva på Centralsjukhuset när det gäller vården och behandlingen av en äldre man.

Mannen kom till sjukhuset i mitten av januari med luftvägsinfektion och tilltagande förvirring i samband med hustruns sjukdom.

Han flyttades efter några dagar till NÄVA där förvirringen tilltog ytterligare.

Mannen blev självdestruktiv, mycket motoriskt orolig och försökte avvika från sjukhuset. Han ramlade flera gånger och skadade sig.

För att förhindra ytterligare skador kände sig personalen tvungen att under en period begränsa möbleringen i hans rum till en madrass på golvet -och han fick inte heller röra sig fritt på avdelningen.

Under denna tid fick mannen lugnande läkemedel och efter två veckor fick han detta i injektionsform av sjukhusets psykogeriatriker. Efter det sov han sov i tre dygn.

Närstående som anmält vården anser att personalen stod handfallna, att ingen ville ta ansvar för fadern och att det var därför förvirringen ökade tills katastrofen var ett faktum.

Socialstyrelsen som besökt NÄVA och pratat med personalen om det inträffade konstaterar bland annat att personalen inte hade rätt kompetens och inte kunskap om vad man ska göra när patienter akut blir mycket förvirrade och eftersom psykogeriatriska avdelningen lagts ner så har spetskompetensen på sjukhuset utarmats. Socialstyrelsen vill nu ha svar från landstinget hur man ska förhindra att något liknande inträffar i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".