Åtalad skyller på död kamrat efter dödsolycka

I dag hölls rättegången efter dödsolyckan vid Fagerås i slutet på förra året. Två omkom vid olyckan och föraren av den ena bilen åtalades för att ha vållat olyckan, då han kört sin bil kraftigt berusad. Vid rättegången i Sunne i dag la den åtalade 41-årige mannen skulden på sin manlige passagerare, som var en av de två som omkom.

Det var tidigt på morgonen 13 december förra året som olyckan inträffade. I den ena bilen, en ung kvinna och hennes mamma på väg norrut på 45:an efter att ha svängt av från 61:an i Fagerås. Den andra bilen kom från andra hållet och kördes av den nu åtalade 41-åringen och med hans manlige kamrat som passagerare. Bilarna frontalkolliderade och mamman i den ena bilen och den åtalades kamrat skadades så svårt att de avled på platsen. Vid rättegången i dag vittnade 41-åringen om att han druckit stora mängder starköl sedan förmiddagen dagen före. På kvällen och natten hade han och kamraten dessutom druckit stora mängder hembränt. En dryg timme efter olyckan hade 41-åringen 2,45 promille alkohol i blodet. Åklagaren menade att olyckan orsakades av att 41-åringen i ett kraftigt berusat tillstånd helt enkelt kört på fel sida av vägen. Den åtalades förklaring var en annan. Strax innan bilarna kolliderade hade han knockats av sin kamrat, som blev arg för att 41-åringen sagt att han ville vända och åka hem igen. En ren efterhandskonstruktion, sa åklagare Peter Claesson och yrkade på ett kännbart fängelsestraff för bland annat vållande till annans död, vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri. Tingsrättens dom faller 10 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".