Landstingschef förnekar omstritt uttalande

Av två onda ting får man välja det minst onda. Det säger länsverksamhetschefen i kirurgi Tobias Kjellberg om den senaste tidens heta diskussioner när det gäller den föreslagna nedläggningen av Gläntans 12 vårdplatser vid Centralsjukhuset.

Han tillbakavisar påståendet att vården i livets slutskede inte skulle var produktiv, utan menar att den inte ingår i vårdgarantin, vilket övrig verksamhet inom kirurgin gör. Det innebär att kirurgin i första hand måste ta hand om bland annat alla cancerfall, där prostata- grovtarms- och bröstcancer operationer ökat och tar längre tid. Klarar man inte det åliggandet skickas dessa patienter till andra landsting för en dyr kostnad. Kirurgen har ett sparbeting på 5,7 miljoner kronor och dessutom ett beräknat underskott i år på 4,4 miljoner. Det går inte längre att ta fram ostyveln, utan man måste skära bort hela tårtbitar för att få ekvationen att gå ihop, säger Tobias Kjellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".