Taxfree på tågen genom Värmland?

Frågan om taxfreeförsäljning på tågen mellan Oslo och Stockholm har ånyo väckts till liv. Det är tre representanter från regeringspartierna i Norge som nu kräver att frågan verkligen utreds.

I oktober 2004 la Arbeiderpartiet fram ett förslag i Stortinget om att tillåta taxfreeförsäljning på sträckan Oslo-Stockholm. Då var det ett förslag för att rädda den hotade persontrafikförbindelsen mellan de två nordiska huvudstäderna. Stortinget beslutade också att frågan skulle utredas. Men inget har egentligen hänt sedan dess konstaterar nu tre representanter från regeringspartierna Arbeiderpartiet, Socialistisk Venstre och Senterpartiet. De tre menar att någonting måste göras, dagens taxfree-regler favoriserar flygtrafiken på bekostnad av just tågtrafiken. - En taxfreeförsäljning på tågen skulle stärka jänvägstrafiken mellan de skandinaviska länderna, säger de tre Stortingsledamöterna. De tre, som även är respektive partis talespersoner i kollektivtrafikfrågor, känner sig dessutom säkra på att både SJ och dess norska motsvarighet NSB är positivt inställda till taxfree-försäljning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".