Villaägare riskerar åtal för utebliven oljetankinspektion

Den villägare som inte låtit inspekterat sin oljetank före den första juli riskerar böter och i värsta fall fängelse. Skulle tanken gå sönder är det heller inte säkert att försäkringen täcker eventuella skador.

Det är ett stort tryck på de företag som får genomföra inspektionen av den typ av oljetank som privatpersoner kan ha i sina hem. På vissa företag kan kötiderna vara upp till ett år eftersom många beställt tid i sista stund. Om olyckan är framme finns alltså möjligheten för kommunen att väcka åtal för miljöbrott. Men miljöinspektör Kristina Hedfors i Karlstad säger till SR Värmland att de från kommunens sida inte kommer att aktivt söka upp privatpersoner som varit sena med sin inspektion. Om det skulle hända något med tanken så kommer kommunen ta hänsyn till om ägaren har beställt tid innan första juli eller inte. Samma besked ger även Anders Hagman på Länsförsäkringar i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".