Mer narkotika smugglas via Värmland

Det smugglas allt mer narkotika till Norge från Sverige. Antalet beslag ökar och mängden narkotika som smugglas har också blivit större. Det visar den norska tullens halvårsstatik.

Under första halvåret i år gjordes 150 narkotikabeslag i Tullregion Öst, vid gränsövergångarna i Svinesund på E6:an och Örje på E 18. Det är en kraftig ökning jämfört med samma period förra året då det gjordes 93 beslag.

Det smugglas också större mängder narkotika. Beslagen av kokain har ökat från ett halvt kilo förra året till nästan 14 kilo i år. Beslagen av cannabis har ökat från 22 kilo till 100 kilo hittills i år. Också beslagen av amfetamin har ökat kraftigt, från 9 kilo i fjol till nästan 27 kilo i år.

Sektionsledare Per Jörgen Solbjerg vid Tullregion Öst säger till NRK Hedmark att han är bekymrad över utvecklingen. Mycket tyder på att verksamheten är organiserad och att merparten av narkotikan ska till mottagare i Oslo-området.
- En orsak till de ökande beslagen är också att tullen har fler narkotikahundar och en ny mobil scanner som kan söka igenom bland annat lastbilar, säger han. 

Även beslagen av öl har ökat kraftigt. Tullen i Kongsvinger har hittills i år beslagtagit närmare 28.000 liter öl mot 21.600 samma period förra året. Beslagen av vin, sprit och cigarretter är ungefär lika många som förra året.