Länsstyrelsen vill ha skyddsjakt på Väsevargen

Länsstyrelsen i Värmland har beslutat att föreslå skyddsjakt på Väsevargen. Det här betyder att länsstyrelsen anser att djurägare och markägare i området kring Väse och Ölme ska få bedriva skyddsjakt av vargen, i samband med angrepp eller vid risk för nya angrepp.
Länsstyrelsen har flera argument till skyddsjakten. Bland annat menar man att det med stor sannolikhet är samma varg som dödade fyra kalvar i slutet av juni i Väse, som vid två tidigare tillfällen attackerat nötboskap i området mellan Kristinehamn och Karlstad. Ett annat argument är att det finns uppenbara risker för allvarliga skador på tamdjur, särskilt kalvar, den närmaste tiden i det aktuella området. Från vargforskningen kommer uppgifter att varg är obenägen att byta bytesdjur, och eftersom den nu angript nötkreatur är det troligt att vargen kommer att fotsätta. Dessutom är vargstammen i dag relativt stor och med en tillväxt på minst tio procent. Därför anser länsstyrelsen inte att det finns någon risk att en jakt efter en enskild individ kommer att påverka stammens status. Vid två tidigare tillfällen har Länsstyrelsen i Värmland ansökt hos Naturvårdsverket om skyddsjakt på varg. Båda gångerna har verket avslagit begäran. Skillnaden nu är att den här skyddsjakten gäller en specifik varg, tidigare har länsstyrelsen ansökt om skyddsjakt för att minska vargstammen allmänt sett.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".