Branden visade hur kyrka var bygd

Kyrkbranden i Södra Råda avslöjade hur den medeltida kyrkan byggdes. Detaljer i stockarna som tidigare har varit fördolda har kommit i dagern.
Arkeologerna funderar också över mystiska stolphål inne i kyrkogrunden. Det har gått drygt ett halvår sedan Södra Råda kyrka, utanför Gullspång, förstördes i en brand. Riksantikvarieämbetet har beslutat att kyrkan ska byggas upp igen och innan dess görs arkeologiska undersökningar av platsen. Den första undersökningen är nu avklarad. - I virket som vi har tagit tillvara finns ganska många spår av hur man byggde kyrkan. Tidigare har det varit okänt vilka tekniker och verktyg som använts, men detta är saker som nu har "brunnit fram", säger Johan Anund, enhetschef på avdelningen för arkeologiska undersökningar på Riksantikvarieämbetet. Ett avslöjande är bland annat att kyrkobyggarna redan tidigt hade tydliga problem med hållfastheten på kyrkan. De har fått driva in stora, kraftiga spikar i knutarna för att kyrkan över huvudtaget skulle hållas ihop. - Litet senare har de dessutom varit tvungna att sätta in långa dragjärn tvärsigenom kyrkan för att hålla ihop väggarna. Det visste vi redan, men spikarna var nytt för oss. Träskulpturer och målningar förstördes i branden men många metallföremål från den brunna kyrkan har återfunnits i brandresterna. - De finaste och värdefullaste sakerna, det medeltida smidet till exempel, ska snyggas till och kanske användas i den nya kyrkan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".