Lönsamt jobba i Norge men bo i Sverige

En tvåbarnsfamilj i norska Kongsvinger har 14 procents större köpkraft än motsvarande familj i Arvika. Det visar en D-uppsats som Martin Karlsson vid Universitetet i Karlstad skrivit på uppdrag av Grensetjänsten.

Jämförelsen har en mängd varor och tjänster, löner, barnbidrag och skatter som utgångspunkt. Båda familjerna antas ha samma konsumtionsmönster och det visar sig att den norska familjen har drygt 66.000 kronor kvar när allt är betalt under året. Tvåbarnsfamiljen i Arvika har knappt 13.000 kronor över. Martin Karlssons uppsats ger en ganska tydlig vink om varför många norrmän väljer att bosätta sig i Sverige, men jobba kvar i Norge. I stort sett allt är billigare i Sverige, men familjeinkomsten är nästan 120.000 kronor högre i Norge. Till det kommer växelkursvinsten. Den disponibla inkomsten är 40 procent högre för den norska familjen. Men eftersom kostnaderna i Norge är drygt 22 procent högre stannar skillnaden i köpkraft vid 14 procent. Så de norska satsningarna på gränshandel är i ljuset av uppsatsen inte särskilt konstiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".