Nytt misstänkt vargangrepp

Djurägarna i trakten av Värmländska Väse är bekymrade inför den skyddsjakt på varg som Naturvårdsverket givit tillstånd till. Under ett möte i går fick de veta att ännu ett misstänkt vargangrepp gjorts mot kalvar i en beteshage.
- En kalv fick nödslaktas efter att ha rivits av varg på fredagen. Två kalvar till blev skadade, säger Henrik Tågmark, jaktansvarig på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Värmland. Angreppet skedde cirka två kilometer från platsen från det senast kända, nordöst om Väse, några mil öster om Karlstad. I Väse samlades på lördagen cirka 100 av de ägare till nötkreatur som har rätt att delta i skyddsjakten. - Det är bara ägare till nötkreatur som tillåts jaga, inte den som till exempel bara har får. Det är synd, men vi får finna oss i det, säger Henrik Tågmark. Och bara en enda varg får skjutas. Så fort det har hänt måste skytten meddela polisen. - Det blir ingen jakt i riktig bemärkelse. Det blir mycket svårt att få något resultat, anser Henrik Tågmark i LRF. - Man får sitta på pass vid sina beteshagar morgon och kväll. Det är inte tal om någon drivning med människor eller hundar. Och vem skulle förresten vilja släppa till sin hund? Vargen angriper ju dem också. - Bara varg som man ser ta sig in i en hage där det finns nötkreatur får skjutas. Det går inte att vara 100-procentigt säker på att det i så fall är samma varg som gjort de tidigare angreppen, men det är troligen så, tillägger Tågmark. Området där jakten får bedrivas är cirka tre gånger tre mil stort. Det ligger i stora drag inom en fyrkant med Karlstad, Kristinehamn, Nykroppa och Molkom som hörn. I området finns gott om betesmarker som omges av skog. Vargen kan röra sig flera mil under ett dygn, vilket gör det svårt att förutse var ett eventuellt nytt angrepp på boskap kan komma. Flera lantbrukare har flyttat sina djur till andra betesmarker på grund av risken för angrepp från varg. - Det förstör planeringen av var djuren ska beta under året, och kan leda till att man tvingas köpa in foder, säger Tågmark. Skyddsjakten får pågå till 15 augusti. Det är dock inte uteslutet att tillståndet kan förlängas, om angreppen mot boskap fortsätter och ingen varg skjutits.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".