Styret i Eda kommun fortfarande oklart

Det är fortfarande oklart hur Eda Kommun ska styras efter valet. Det pågår diskussioner i partierna och inom blocken, men förvirringen är stor. Blir Johanna Söderberg nytt kommunalråd eller sitter Hans Peter Jessen kvar?

Svaret på den frågan funderar vågmästare Bengt Nilsson i Hela Edas lista på. På måndag ska Hela Edas lista mötas och diskutera hur partiet ska ställa sig. Efter förra valet la partiet ner sin sin röst och då fick vänsterblocket majoritet. Men eftersom centern gick fram med två mandat och socialdemokraterna tappade två, så betyder samma manöver i år att Johanna Söderberg blir kommunalråd och det borgerliga blocket tar över. Det är en utveckling som Hela Edas lista vill undvika. Samtidigt säger Bengt Nilsson att han vill se en mer kraftfull politik - det tycker han inte att den nuvarande politiska ledningen har fört under nuvarande mandatperiod och att han då skulle lägga sin röst så att vänsterminoriteten kan fortsätta är heller inte troligt.

Lösningen på det låsta läget kan bli ett samarbete över blockgränsen - ska Johanna Söderberg och Hans Petter Jessen dela på kommunalrådsposten och på så sätt skapa en kraftig majoritet? Svaret lär komma om några veckor....

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".