Fortsatt svåra angrepp på skogen

Greminiellasvampen som dödar tallen fortsätter att frodas, det värst utsatta områdena finns i Värmland och Bergslagen där hundratusentals hektar är angripna för stora värden.
Greminiellasvampen som angriper i huvudsak tallens barr har uppskattningsvis förstört skog för 1 miljard kronor. Det är mestadels områdena i Värmland och bergslagen som greminiellan slagit till med full kraft, och områden som tidigare gallrats måste nu slutavverkas. Det mest utsatta skogarna har enligt Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå planterats med plantor som har sydligt ursprung och visar på mer skador än med plantor som kommer norrifrån i Sverige. Det var för 2 år sen greminiellasvampen började bre ut sig i mellan Sverige bland annat på Brattforsheden i Filipstad, sen har svampen som dödar barren spridit sig som en löpeld. Det beror mestadels på regniga höstar å milda vintrar då svampen kan fortsätta att växa okontrollerat, och det har även konstaterats vissa skador på granar. Enligt riksskogstaxeringen är 278 tusen hektar lindrigt skadad och 50 tusen hektar svårt skadad hitintills i Värmland och Bergslagen och är det västa angreppet någonsin på skogsbeståndet, och i dagsläget finns det inget bra recept på hur svampens utbredning ska stoppas. Vi har försökt att nå Ulrica Messing som är skogsminister för en kommentar till det allvarliga läget, hon är på semester och vill inte störas
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".