Bygglov för sju nya strandbodar i Ygne

Byggnadsnämden har gett bygglov för sju nya strandbodar i Ygne fiskeläge. Bodarna ska ersätta sex gamla bodar, men de nya har en mer modern arkitektur.

För att bodarna ska kunna byggas krävs att länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna - och det har de redan sagt nej till. Men, markägaren har överklagat det beslutet.

Även Länsmuseet är emot att de nya bodarna byggs eftersom museet tycker att de förvanskar det gamla fiskeläget i Ygne. Flera boende och husägare i närheten har också motsatt sig de nya strandbodarna.

Majoriteten i byggnadsnämnden tyckte däremot att även modern arkitektur måste få ytrymme. Men Gerty Holmstedt (s) reserverade sig mot beslutet.

Ägaren till Ygne fiskeläge har även fått bygglov till fyra fritidshus i modern stil som ska byggas längs vägen till fiskeläget i närheten av kraftstationen.

Reportrar Ulrika Uusitalo Fernholm & Tomas Ardin
e-post: ulrika.fernholm@sr.se & tomas.ardin@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista