Arbeten i flera av Gotlands kyrkor

Visby domkyrka har fått tillstånd från länsstyrelsen att renovera fönster på vinden. Fönstren som ska renoveras är drygt 100 år gamla, från år 1900.

Dessutom ska domkyrkan förbättra belysning och ljussättning som ska framhäva olika detaljer i kyrkorummet.

Textilförvaringen skall förbättras i flera kyrkor. Det är till exempel kollekthåvar, mässtakar och kormattor som ska renoveras. Kyrkorna det gäller är Lokrume, Sjonhem, Vallstena, Tingstäde och Ganthem.

Gothem kyrka har fått tillstånd av länsstyrelsen att konservera och ställa upp en medeltida skulptur, föreställande Sankt Simon.

Skulpturen var på 1800-talet placerad på den medeltida korbänken, men har nu sedan länge förvarats på Fornsalen i Visby.

Gothem kyrka har även fått tillstånd att flytta på det medeltida fotstycke som tillhört en piscina. En piscina är en liten kopp som sitter bredvid dopfunten och är till för att nattvard och dopvatten ska rinna ner i vigd jord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".