Hård kritik mot sjöräddningen

Sjöbefälsförbundet kritiserar räddningsinsatsen vid lastfartyget Finnbirchs förlisning förra veckan. Två besättningsmän omkom i olyckan som inträffade i hård sjö och snöstorm.

Kritiken gäller sjöräddningens beslut att av säkerhetsskäl vänta med uppvinschningen av besättningen tills fartyget slagit runt och de hamnat i vattnet.
Då hade de suttit på båtens skrov i fyra timmar med helikoptrar kretsande ovanför.

-Ska man försöka rädda liv är det nog bäst att göra det medan de fortfarande är kvar ombord och innan de ligger i vattnet, säger Sjöbefälsförbundets vd Christer Themnér till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Themnér är däremot inte kritisk mot hur helikopterbesättningarna skött sig. Men nu kräver han att haverikommissionen ska utreda Sjöräddningscentralens agerande under insatsen.

Ytbärgaren Johan Lindgren vid Norrlandsflyg, som var med och räddade besättningsmännen, säger till TT att han tycker att det är tråkigt att höra hur folk i efterhand gör helt tokiga bedömningar av saker de inte varit med om.

Hade man valt att vinscha upp besättningsmännen från den kantrade båten, hade det i värsta fall kunnat sluta med att helikoptern havererat på båten och båda besättningarna omkommit, anser ytbärgaren Johan Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista