Gute taxi kan bli av med färdtjänsten

Kritiken mot Gute Taxi, som kör färdtjänsten på Gotland, växer och nu kan deras avtal komma att sägas upp.

Eftersom Gute Taxi bara lyckats få fram sex av de sju specialfordonen med plats för rullstolar som krävts i upphandlingen, så har kommunen nu tvingats köpa den tjänsten av ett annat företag.

Tekniska nämndens ordförande, socialdemokraten Tommy Gardell, anser att det är ett kontraktsbrott:

Irene Molin, som driver Gute Taxi, tycker inte om att kommunen vänt sig till ett annat taxiföretag. Hon anser att Gute Taxis egen fordonspark räcker till och fortsätter att ifrågasätta Samres i Eskilstuna som sköter bokningarna.

Vid en granskning visar det sig dock att ett av bolagen kopplat till taxiverksamheten har stora ekonomiska problem. De har förbrukat hela sitt aktiekapital och borde enligt sin revisor ha begärt sig själva i konkurs.

Vid flera tillfällen har bolaget inte betalat skatter och avgifter i rätt tid. Enligt kommunens upphandlingskontrakt med Gute Taxi har kommunen rätt att säga upp färdtjänstavtalet om taxibolaget eller någon av bolagets underentreprenörer inte betalar sina skatter och avgifter, eller om det ofta blir förseningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".