Inget gastorn utanför Gotland

Det blir ingen 70 meter hög kompressorstation mellan Fårö och Gotska Sandön. Konsortiet som planerar en gasledning i Östersjön har ändrat sig.

Tekniska chefen för Nord Stream-konsortiet Dirk von Ameln säger till SR Ekot att man stannat för en teknik där stationen inte behövs. Delvis som en följd av den opinion som hörts mot gastornet.

I stället vill de ha en 35 meter hög plattform som ska ligga 40 kilometer från land, för att den inte ska synas från kusten. På plattformen, som blir 30 gånger 30 meter till ytan, ska man göra mätningar och reparationer

Den rysk-tyska gasledningen som planeras gå öster om Gotland är en investering på omkring 35 miljoner kronor och är tänkt att tas i bruk 2010.

Men projektet har också mött kritik. De kommande månaderna kommer myndigheter, kommuner och miljöorganisationer att lämna in synpunkter på förslaget som formellt presenteras på tisdag i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".