Mångmiljonstöd till turismföretag

49 miljoner kronor - så mycket har gotländska företag fått i investeringsstöd sedan år 2000. De mesta av pengarna som kommer från kommunen, staten och EU har gått till turism.

Pengarna betalas ut som regionalt utvecklingsstöd till investeringar som ska skapa jobb och tillväxt och en viss del är bidrag från EU.

En påfallande stor del har gått till turistföretag enligt Calle Löwenberg som är näringslivschef i kommunen. Och han säger att inom turistnäringen är det dom större anläggningarna som är intressanta.

Ofta handlar det om stora belopp för att bygga ut stugbyar. Enbart till familjen Werkelins olika bolag i turistbranschen har regionala utvecklingsteamet betalat ut fyra och en halv miljon kronor sedan 2003 och framåt.

Företaget gotland.nu med medlemmar i familjen Werkelin som huvudmän fick drygt en halv miljon i investeringsstöd från kommunen. Företaget hyr ut rum och stugor via sin hemsida, som många andra företag gör, men eftersom de var först med det så fick de stöd, enligt Calle Löwenberg.

Reporter: Karin Brindt
e-post: karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".