Inget skadestånd för Fröjel-mord

Dottern till den man som mördades och grävdes ner i ett grustag i Fröjel får ingen ersättning från brottsofferfonden. Orsaken är enligt Brottsoffermyndigheten att mannen utsatte sig själv för risken att utsättas för brott.

Den 26-åriga visbykvinnans pappa och hans hustru lurades till en lägenhet i Hemse i tron att där fanns amfetamin till salu. Makarna kidnappades och fördes till ett grustag där de slogs ihjäl.

Tingsrätten dömde gärningsmännen för dubbelmordet och beslutade om ett skadestånd på 50 000 kronor till dottern. Men nu har Brottsoffermyndigheten beslutat att inte betala ut några pengar.

Enligt brottsskadelagen kan ersättningen tas bort om den avlidne själv ökat risken för skada. Och eftersom det här varit fråga om en uppgörelse i kriminella kretsar anser Brottsoffermyndigheten att den mördade mannen själv utsatt sig för en risk att bli utsatt för brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".