Många skeppsvrak utanför Visby

Det verkar vara fullt av vrak på havsbotten utanför Visby hamn. Vid undersökningar som länsstyrelsen lät genomföra i somras fick man 22 indikationer som skulle kunna vara vrak.

Sex av vraken har kameraundersökts med så kallad droppkamera och bland annat storleken tyder på att det handlar om fornlämningar - det vill säga föremål äldre än 100 år. Fynden är fler än vad länsstyrelsen räknat med, men att de ligger så pass djupt - på mellan 40 och 50 meter - kommer att kräva specialutbildade dykare för fortsatta undersökningar. 

Många fartyg har förlist utanför Visby, bland annat delar av den dansk-lybska flottan som sjönk 1566.

Nästa år ska det göras fördjupade undersökningar av fynden. Länsstyrelsen ska också föreslå andra ankringsplatser för kryssningsfartygen, så att inte vraken förstörs. Marinarkeologen Göran Ankarlilja anser att kryssningsfartygen ska ankra utanför norra delen av hamnen (i höjd med Kallbadhuset där det finns få vrak) och att man ska öppna en kanal genom pirens norra del där kryssningsresenärerna och fritidsbåtar kan få en alternativ infart till hamnen.

Anna Jutehammar
anna.jutehammar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".