Sportfiskekritik mot danskt laxfiske

Sportfiskarna i östersjöländerna är kritiska mot att Danmark från början av november tillåter att yrkesfiskare tar upp lax som inte får säljas för att bli människomat. Istället får yrkesfiskarna betalt för att ta upp stora laxar som bara mals ned till minkfoder.

 

När sportfiskarorganisationer från Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen och Tyskland samlades i Visby för konferens i veckan var det första gången alla möttes. Även polska och danska sportfiskare var inbjudna, men kunde inte komma eftersom mötet ordnades med kort varsel - men de danska sportfiskarna har redan själva kritiserat sin regerings beslut när det gäller laxen.

Vid sportfiskarmötet i Visby enades organisationerna om ett uttalande med kritik mot miljö- och fiskeripolitiken i Östersjön. Det mesta av den kritiken var allmänt riktat mot alla Östersjöländerna och EU. Men de kritiserade alltså även att Danmark tillåter fiske av lax som människor inte får äta, eftersom det slår hårt mot sportfisket i älvarna som rinner ut i Östersjön. Stora laxar kan bli minkfoder för 50-60 öre kilot i Danmark, samtidigt som sportfisket är en växande miljardindustri. 2005 omsatte sportfisket i Sverige 4 miljarder kronor. Det finns över 20 miljoner sportfiskare i Europa - och över 7 miljoner av dem bor runt Östersjön. De svenska sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström tycker att Sveriges regering borde protestera mot det danska beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".