Försäkringskassan anmäler föräldrar

Försäkringskassan på Gotland ska göra fyra polisanmälningar mot föräldrar de misstänker medvetet fuskat med föräldrapenningen.

Under augusti och september månad kontrollerades sammanlagt 475 ärenden på Gotland.

I 41 fall behövdes en bättre kontroll göras, vilket resulterat i att i 17 fall kommer personen få betala tillbaka föräldrapenning. Dessutom kommer fyra att polisanmälas. I de fyra fallen, kan man alltså misstänka att fusket är medvetet, i resten av fallen gör man bedömningen att fusket, eller felaktigheterna är omedvetna misstag, säger Stefan Hermansson som är försäkringsjurist vid Försäkringskassan.

Det kan bli tal om fler polisanmälningar. För ytterligare sju misstänkta fall återstår att undersöka från kontrollerna som gjordes i augusti och september. Kontroller har även gjorts under oktober, men där har Försäkringskassan ännu inget resultat.

Nu öppnar försäkringskassan för kontroller med arbetsgivaren innan utbetalningen görs.
- Jag tror att det är ganska viktigt om vi fortsätter med de kontroller vi gör nu är att man kontrollerar förutsättningarna med arbetsgivare innan man gör själva utbetalningen. Det kan tänkas att man får bygga in någon annan form av kontroll, men att man kontrollerar utbetalningarna, det tror jag är det viktigaste, säger Stefan Hermansson som är försäkringsjurist på Gotland.

Jimmy Englund
jimmy.englund@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista