BAC kan tvingas lägga ner

Baltic Art Center - BAC - i Visby hotas av nedläggning, om inte Statens kulturråd och Gotlands kommun skjuter till mer pengar.

Det skriver verksamhetsledaren Johan Pousette i ett pressmeddelande. Verksamheten med konsthall för samtidskonst och seminarier har vuxit sedan starten för sex år sen - men driftsfinansieringen har enligt BAC-företrädarna inte utvecklats i samma takt. Därför vill de nu att de årliga bidragen fördubblas. Det kostar nästan fyra miljoner kronor om året att driva BAC och i dag bidrar stat och kommun med 1,5 miljoner kronor.

”Det är tragiskt att redan etablerade kulturcentra hotas an nedläggning samtidigt som stora summor satsas på att utlokalisera statliga arbetsplatser till Visby”, skriver BAC vidare. Enligt Johan Pousette skulle framtida samarbeten mellan BAC och till exempel Riksutställningar eller SIDA:s Östersjöenhet gynna den regionala utvecklingen och skapa nya arbetstillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".