Krav på elva miljoner har överklagats

Mångmiljonkravet på elva miljoner mot dödsboet efter Södervägs brädgård i Vall har nu överklagats.

Kommunens Miljö- och hälsoskyddsnämnd har krävt att bolaget och dödsboena ska betala för att sanera mark och vatten i Vall som förorenats av kreosot. Nu ska länsstyrelsen granska om kommunen gjort rätt.

Kravet mot bolaget Träimpregnering Gotland AB har överklagats av advokat Jesper Swedberg, och enligt honom finns inga pengar att kräva.

Elva miljoner kronor har kommunen alltså krävt från bolaget, från dödsboet efter brädgårdens grundare som avled 1962 och från dödsboet efter hans brorson som drev brädgården fram sin död 2002. Överklagandet från dödsboena sköts av en annan advokat från samma advokatbyrå.

Men eftersom kommunen inte börjat sanera tycker Jesper Swedberg det är fel att kräva pengar redan nu.

Vid Södervägs brädgård i Vall har trä impregnerats sedan 1950-talet med giftig och cancerframkallande kreosot. Det har läckt ut på marken och vidare ner i grundvattnet.

Nu ska de låta en konsult granska mätningarna för att se om föroreningarna verkligen kommer från brädgården. Dessutom tror Jesper Swedberg att de spridits och förvärrats av provborrningarna - och han räknar med att överklaga flera gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".