Gotländska protester mot a-kasseförslag

Fackliga företrädare på Gotland är oroliga för att regeringens omdebatterade a-kasseförslag kan leda till medlemsavhopp och att fler blir beroende av socialbidrag.

Förslaget som lades fram till riksdagen i går innebär bland annat en gradvis sänkning av ersättningsnivåerna och att avgiften för att vara med i a-kassan höjs med upp till 300 kronor i månaden.

Jimmy Wallin - industrifackets vice ordförande på Cementa - är en av dem som är oroliga. Han tror att många bara kommer att ha råd att vara med i a-kassan och gå ur facket om a-kasseavgiften höjs. Han tycker att både alliansen och socialdemokraterna under valrörelsen misslyckades med att förklara den föreslagna a-kasseförändringen som han tror kommer att drabba låginkomsttagare och deltidsarbetande kvinnor hårdast.

För att protestera mot förslaget, som ska upp till beslut i riksdagen om en månad, planerar LO en demonstration i Stockholm och på flera andra platser den 14 december. På Gotland kommer troligen LO-distriktet också att genomföra lokala manifestationer mot förslaget.

På förskolan föräldrakooperativet Bysen i Lau har personalen som är Kommunalanslutna satt upp en namnlista mot förändringarna i a-kassan. Barnskötarna Lotta Larsson och Lotta Hägring är två av dem som på det här sättet protesterar mot förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".