Färre obehöriga lärare på Gotland

På Gotland har antalet obehöriga lärare minskat, men många av dem som i dag arbetar i landets skolor saknar lärarutbildning. Det kan bli hårdare krav på att lärare ska vara behöriga.

Regeringen vill att utredningen om lärarnas auktorisation ska undersöka om kommunerna kan förbjudas att ge fast anställning till obehöriga lärare.

Roger Bodin, som är förste vice ordförande i Lärarförbundet, välkomnar utredningen. Tidigare har den typen av anställningar fått göras endast i undantagsfall, men trots det är en tiondel av alla fast anställda lärare i landet obehöriga.

Enligt Bo Stenbom på Barn- och utbildningsförvaltningen har Gotland ett förhållandevis lågt antal obehöriga lärare, om man jämför med hela landet. Inger Seffers på Lärarförbundet på Gotland ser fler anledningar till det minskade antalet obehöriga lärare. Ett krympande antal lärartjänster på ön gör också att kraven på de sökande höjs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".