Planer på skogsbränder oroar

Naturvårdsverket förslag att rädda sällsynta skalbaggar med anlagda bränder på Gotska Sandön oroar tillsynsmän och brandmän.

De senaste 500 åren har ett 30-tal skogsbränder härjat ön. Den senaste större branden var 1917. en av de större var 1880 när stora delar av Sandön blev ödelagd. Och det är alltså de döda och skadade tallarna efter bränderna som är nödvändiga för vissa skalbaggar.

Därför föreslår Naturvårdsverket kontrollerade skogsbränder på Sandön. Men eftersom vinden ofta växlar snabbt på Sandön, och det inte finns några vägar som delar av skogen, så är det svårt att kontrollera en brand där, enligt Kjell Lydänge på räddningstjänsten

Förutom förslaget att anlägga bränder i naturreservat och nationalparker med tallskog så vill Naturvårdsverket även köpa mark för att göra naturreservaten större. 10 miljoner satsas på naturreservat på norra Gotland, och den frågan ska kommunstyrelsens arbetsutskott diskutera på måndagen.

Reporter Jonas Neuman
e-post: jonas.neuman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".