Förening nedlagd efter 113 år

I lördags gick en epok i öns småskaliga jordbruk i graven. Efter 113 år höll Lina tings kreatutsförsäkringsförening sista mötet - och la ned.

1892 grundades Lina tings kreatursförsäkringsförening av folkskolläraren Victor Carlsson, som även var ordförande fram till sin död 40 år senare. Vid nedläggningen i lördags var pensionerade lantbrukaren Sievert Nyström ordförande.

Föreningen bildades i första hand för att försäkra hästar, men sedan blev det mycket nötkreatur också. Men när det skedde hade gårdarna kanske 5-15 djur. Inte som idag 80 till 100.

Lina tings kreatutsförsäkringsförening hade 24 försäkringstagare det sista året. När de nu lägger ned får alla 33 som haft försäkring där de senaste fem åren vara med och dela på 170.000 kronor.

Det finns uppgifter om fem liknande föreningar på ön. Gotlands södra härads kreatursförsäkringsförening var störst enligt Sievert Nyström, men han är osäker på om de finns kvar idag.

Reporter Jonas Neuman
e-post: jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista