Jättesatsning i Roma och Barlingbo

Två lantbrukare på mellersta Gotland bildar nu ett gemensamt bolag och bygger tillsammans djurstallar för drygt 1000 biffrastjurar och kan därmed bli en av landets största nötkött-producenter.

Det är Odd Norman Ejmunds gård i Roma och Patrik von Corswant på Stafva i Barlingbo som under våren, med stöd av riskkapitalister och Swedish Meats, bygger nytt.

Om ett år beräknas 20-miljonersanläggningen, som byggs på Stafva, vara i full drift.

Stafva gård har i dag mjölkproduktion, grisar, växtodling, betor, potatis och en mejeridel med osttillverkning, men vill nu alltså fokusera verksamheten mer.

Samarbetspartnern Ejmunds gård har fått kraftigt ökad efterfrågan på sitt biffraskött bland annat från landets Ikea-varuhus. Odd Norman på Ejmunds, säger att de två lantbruken därför kompletterar varandra.

Det nya gemensamma bolaget - Ejmunds Stafva AB - kommer att hyra de nya djurstallarna av Corswants enskilda firma - och ska sen sälja nötköttet till Ejmunds Gårdskött AB - som levererar till bland annat Ikea.

Odd Norman och Patrik von Corswant blir majoritetsägare i Ejmunds Stafva AB. Övriga ägare är gotländska riskkapitalister och Swedish Meats. Och ägarnas egna förväntningar på samarbetet är höga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".