Gotland måste lösa matproblem

Hur maten ska skickas ut till skolor och äldreomsorg på Gotland är ett problem som politikerna i kommunen snart måste ta ställning till.
- Som vi har det idag kan vi inte fortsätta, säger Bo Magnusson som är försörjningschef vid Visby lasarett.

Problemet är att det är svårt att klara gränsen för varmhållning av maten på två timmar. 
Antingen behövs fler kök där maten kan tillagas närmare matgästerna, eller också krävs andra sätt att dela ut maten och då handlar det om kyld mat.

Det är totalt 12 000 gotlänningar som ska ha mat varje dag och ett sätt att lösa problemet skulle vara ett centralt placerat kök för tillagning av kall mat.
Ett centralt tillagningskök skulle dock kosta omkring 70 miljoner kronor.

Kall mat anses ha flera fördelar som möjlighet till fler maträtter och kräver inte att maten skickas ut när den är färdiglagad utan kan distribueras ett par gånger i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".