Alkoholreklam kan hamna i domstol

Länsstyrelsen är kritisk till hur alkohol marknadsförs på Gotland och har därför har man skrivit till Konsumentverket för att få deras syn på några exempel av marknadsföringen av alkohol.

Ett exempel på marknadsföring som länsstyrelsen vill att Konsumentverket ska titta på en bil som i somras körde runt med en stor vinkartong på flaket.

Ett annat exempel på reklam är gasolvärmare som står på uteserveringarna, vars underdel är formad som en spritflaska med etiketter.

Det kan också handla om företag som vill komma till en resturang och där sätta upp en egen bar med affischer där man säljer sina produkter. På en bild som socialkonsulenten Ulf Linnerhed visar är en sådan bar placerad på en uteservering, som gör reklamen synlig även utifrån.

Konsumentverket, som känner igen tendenserna från andra turistorter, kommer eventuellt driva något av ärendena vidare i marknadsdomstolen för att få ett domstolsavgörande i vad måttfullhet innebär.

Krögaren Håkan Stendahl tycker att det vore bra med tydligare direktiv. Men om marknadsföringen inte får användas måste krögarna kompenseras på något sätt, exempelvis med längre öppettider, säger Håkan Stendahl. 

Jimmy Englund
Jimmy.Englund@sr.se